.jpg)

Vrijheidsverhalen 2025
De eerste Vrijheidsmaaltijd vond plaats in mei 2015. Het initiatief ontstond samen met buurtbewoners met heel verschillende achtergronden. Er werd samen gepraat en gelachen en er werden verhalen verteld over vluchten, oorlog, herdenken... Bij die maaltijd is het idee geboren een boekje te maken. Een boekje met al die verhalen!
In 2016 is de meidengroep van Combiwel met buurtbewoners in gesprek gegaan. De verhalen zijn gebundeld en de eerste uitgave zag het licht van wat sindsdien Vrijheidsverhalen, herdenken en herinneren in de Olympiabuurt/ Stadionbuurt heet.
Dit is het tiende boekje, de jubileumeditie. Heel speciaal, met een middenkatern met van alle negen boekjes een samenvatting van de inhoud en de verhalen over bijzondere thema’s. >>
Read more
Vrijheidsverhalen 2024
Verschillende organisaties in de buurt zetten zich elk jaar in om kinderen en ouderen met elkaar te verbinden om zo met elkaar in gesprek te gaan. Over de Tweede Wereldoorlog, die al zo lang geleden is, maar die nog steeds zijn sporen nalaat. En waarvan we kunnen leren.
Zo lees je in deze negende editie van de Vrijheidsverhalenbundel over hoe het voor de 9-jarige Barend was om midden in de nacht wakker te schrikken van de bommen die vielen. En dat er eigenlijk geen tijd was om bang te zijn, omdat hij er middenin zat. >>
Je kunt het boekje hier downloaden.

Vrijheidsverhalen 2022
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bewoners van de Stadionbuurt opgepakt en weggevoerd door de Duitse bezetters.
De afgelopen maanden hebben kinderen uit de buurt met ooggetuigen en nabestaanden gesproken. In dit boekje lees je erover.
.jpg)
Vrijheidsverhalen 2020
Net als voorgaande jaren zijn we met groepen kinderen door de buurt gaan wandelen om sporen van de Tweede Wereldoorlog te zoeken. De kinderen zijn ook gaan praten met buurtbewoners. Buurtbewoners vertelden over wat zij hebben meegemaakt.
Dit boekje is een bundeling van de verslagen van die wandelingen en gesprekken. Soms word je zo geraakt door ontmoetingen en verhalen dat je die nooit meer vergeet. Deze verhalen laten dat zien.

Vrijheidsverhalen 2018
Dit is een verhalenboekje over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Stadionbuurt: buurtproject ”Herdenken en Herinneren”. De kinderen en jongeren hebben buurtwandelingen gemaakt, samen met buurtbewoners. Ze hebben buurtbewoners geïnterviewd.
Het zijn in veel opzichten ontroerende gesprekken geweest. Want, wat te denken van het praten over de pijn van lang geleden? Pijn, die is weggestopt. Pijn waar geen woorden voor zijn.

Vrijheidsverhalen 2016
In mei 2015 is voor de eerste keer het vrijheidsdiner georganiseerd in de Olympiabuurt. Buurtgenoten van diverse leeftijden en achtergronden hebben gezamenlijk voor de maaltijd gezorgd, samen gegeten maar ook stil gestaan bij de betekenis van 4 en 5 mei. Het vrijheidsdiner was een groot succes en daarom doen we het dit jaar weer op 21 april aanstaande. Dit jaar is er gekozen voor het thema Vrijheid.
Read more
Jubileumkatern 2016-2024
In dit midden-katern vind je:
- De samengevatte verhalen van de eerste negen edities: 2016 t/m 2024. In deze samenvattingen wordt steeds één verhaal extra uitgelicht. Hiermee wordt aangegeven dat er op veel verschillende manieren wordt teruggekeken op wat zich in en naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog afspeelde.
Een aantal thematische verhalen omdat een aantal onderdelen vaker plaats vonden:
- De buurtwandelingen die we maakten, met aandacht voor herinneringsplekken, monumenten in de buurt en de struikelstenen.
- De excursies die we maakten, naar het Verzetsmuseum, Het Joods Historisch museum en het Anne Frank Huis.
- Een speciaal thema over het Olympisch stadion, dat de jongeren fantastisch heeft ontvangen in de coronatijd met rondleidingen en zelfs een partijtje voetbal op het stadiongras. >>
Read more
.jpg)
Vrijheidsverhalen 2023
Ook dit jaar presenteren de verschillende organisaties uit de buurt een verhalenboekje dat een beeld geeft van activiteiten rond herdenken, herinneren, vrijheid, vrede in Europa.
We hebben dit jaar nadruk gelegd op het vertellen van de geschiedenis, nu wij in Nederland al vele jaren in vrede leven. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met ooggetuigen en jongeren.

Vrijheidsverhalen 2021
Hoe was het in de oorlog? Wat betekent vrijheid? Met deze vragen in gedachten zijn we op zoek gegaan naar verhalen in de buurt. Ondanks alle beperkende coronamaatregelen hebben we die gevonden.
Kinderen stelden vragen aan mensen die nog ooggetuige zijn geweest van de Tweede Wereldoorlog. We hebben buurtactiviteiten georganiseerd waaraan toch veilig en vrij deelgenomen kon worden. We hebben tijdens wandelingen in de buurt ook weer sporen van de oorlog gevonden.

Vrijheidsverhalen 2019
In deze bundel vind je een verzameling buurtverhalen die gaat over herdenken en herinneren. Met buurtbewoners hebben we gepraat over de vragen: Wanneer voel je je echt vrij en onafhankelijk? Wat is dat?
Bij de buurtwandelingen werd ook aandacht besteed aan de koloniale oorlog die Nederland twee jaar na de Tweede Wereldoorlog voerde tegen het Indonesische volk, dat onafhankelijk en vrij wilde zijn.

Vrijheidsverhalen 2017
In dit boekje staan verhalen die gaan over vrijheid, over veiligheid en over verbinding hebben met elkaar. In de Olympiabuurt, vlakbij het Stadionplein, kennen veel mensen elkaar. Daardoor was het niet moeilijk om de verhalen uit dit boekje te verzamelen.
We vinden dat iedereen mee kan doen in onze buurt. We zijn niet bang. In Nederland zijn mogelijkheden voor iedereen die lef heeft om zich te ontwikkelen en (sociaal) te ondernemen, dat blijkt uit de verhalen.