De avondklok is ingesteld! En er zijn meer beperkingen en er is veel
minder vrijheid. Sommige mensen doet het denken aan de oorlogstijd.

Maar hoe was het in de oorlog? Wat betekent vrijheid? Met deze vragen in gedachten zijn we op zoek gegaan naar verhalen in de buurt. Ondanks alle beperkende coronamaatregelen hebben we die gevonden. Kinderen stelden vragen aan mensen die nog ooggetuige zijn geweest van de Tweede Wereldoorlog. We hebben buurtactiviteiten georganiseerd waaraan toch veilig en vrij deelgenomen kon worden. We hebben tijdens wandelingen in de buurt ook weer sporen van de oorlog gevonden.

Wat kan wel?
Het waren bijzondere omstandigheden, waaronder we dit jaar het Vrijheidsverhalenproject moesten vormgeven. Al was dit niet het eerste jaar dat we verhalen hebben verzameld, in deze tijden van corona moesten we heel flexibel en zorgvuldig zijn. We zijn steeds uitgegaan van de vraag: ‘Wat
kan wel?’

Inmiddels is er een goed netwerk in de buurt opgebouwd van samenwerkende buurtorganisaties. Dit jaar hebben we ook contact gezocht met het Olympisch Stadion. Carla de Groot, één van de directeuren van het stadion, heeft meegewerkt aan verschillende activiteiten, of die mogelijk gemaakt. Ons idee daarbij was dat er een verband is tussen sport en vrijheid. En we waren benieuwd naar wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond het stadion is gebeurd. Lees daarover het verhaal van Jurryt van de Vooren, historicus van het stadion.

Hier kun je het boekje Vrijheidsverhalen 2021 downloaden.