Verschillende organisaties in de buurt zetten zich elk jaar in om kinderen en ouderen met elkaar te verbinden om zo met elkaar in gesprek te gaan. Over de Tweede Wereldoorlog, die al zo lang geleden is, maar die nog steeds zijn sporen nalaat. En waarvan we kunnen leren.

Gesprekken van kinderen met buurtgenoten

Zo lees je in deze negende editie van de Vrijheidsverhalenbundel over hoe het voor de 9-jarige Barend was om midden in de nacht wakker te schrikken van de bommen die vielen. En dat er eigenlijk geen tijd was om bang te zijn, omdat hij er middenin zat.

Of wat de 9-jarige Lia allemaal meemaakte toen ze eerst uit Joegoslavië moest vluchten, in Italië wist te overleven en hoe ze uiteindelijk in Nederland terechtkwam.

En over Yvonne die zelf de oorlog niet meemaakte, maar na de oorlog met alle gevolgen ervan geconfronteerd werd. Nederland was zo druk met alles weer opbouwen, dat heel veel jongeren vergeten werden. Maar niet door haar: zij zette juist haar huis voor hen open, lees maar!

Is vragen stellen over de oorlog moeilijk?

Hoe praat je eigenlijk over vrijheid en hoe kom je te weten wat de ouderen allemaal weten? Nou, heel eenvoudig: dat kun je leren. Samen met iemand die daar goed in is. Door eerst zelf over vrijheid en oorlog na te denken, dan er met elkaar over te praten en pas daarna vragen te bedenken.

Kan je oorlog ‘navoelen’?

Een grote groep kinderen is dat gaan onderzoeken in het Verzetsmuseum. Zij ontdekten wat het betekent om je te moeten verstoppen, terwijl een groep soldaten op de deur bonkt. Maar ook om te bedenken wat je lekkerder vindt als je honger hebt: brandnetels of een bloembol? Hoe spannend het is om een piloot stiekem eten te brengen. Of om uitgescholden te worden voor ‘vuile NSB’er’. Heel veel om samen over te praten en te delen.

Maar er is nu ook heel veel oorlog, toch?

Veel en veel te veel oorlog; we horen er elke dag over in het nieuws. Heel veel mensen willen dat die oorlogen stoppen. En daarom demonstreren zij tegen al dat geweld. Ook daarover vind je in deze bundel een verhaal. Demonstreren, doe je dat luid schreeuwend? Of juist in stilte? Wat heeft het nou voor zin om de straat op te gaan?

Herdenken op 4 mei

Er staat een stenen beeld van een Griekse god voor het Olympisch stadion. Dat staat er niet voor niets. Het monument helpt ons herinneren aan sportslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zat het nu eigenlijk met de Olympische Spelen tijdens de oorlog?

Vieren van de vrijheid

Na herdenken en gedenken gaan we de vrijheid vieren. Wat is er mooier dan de Vrijheid in volle vrijheid te vieren door samen te eten.

De vrijheidsmaaltijd vindt dit jaar plaats op 16 mei.

Alle kinderen, hun ouders, de vrijwilligers, de samenwerkende organisaties, de sponsors: allen zijn daarbij van harte uitgenodigd!

Daarmee sluiten we het Vrijheidsverhalenproject voor dit jaar af. Een buurtproject dat dankzij de samenwerking tussen diverse organisatie en vrijwilligers is gerealiseerd. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog worden in herinnering gehouden en het besef van vrijheid wordt doorgetrokken naar het heden. Een groot goed dat wij het daarover samen kunnen en mogen hebben. Dit is ook het landelijk thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 2024: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Je kunt het boekje hier downloaden