In mei 2015 is voor de eerste keer het vrijheidsdiner georganiseerd in de Olympiabuurt. Buurtgenoten van diverse leeftijden en achtergronden hebben gezamenlijk voor de maaltijd gezorgd, samen gegeten maar ook stil gestaan bij de betekenis van 4 en 5 mei. Het vrijheidsdiner was een groot succes en daarom doen we het dit jaar weer op 21 april aanstaande. Dit jaar is er gekozen voor het thema Vrijheid.

Bij de voorbereiding spraken we over de vluchtelingenproblematiek, die ons het afgelopen jaar heeft overweldigd. In onze buurt wonen veel mensen, die ooit zijn gevlucht uit hun land. Hier in Nederland hebben zij dapper een nieuw bestaan opgebouwd en zo zijn zij onze medebuurtbewoners geworden. Wij vinden het belangrijk dat hun verhaal wordt gehoord en verteld. Wanneer je elkaar ontmoet en met elkaar in gesprek gaat, leer je elkaar immers vanzelf beter kennen.

Een aantal buurtbewoners uit verschillende landen was bereid om hun verhaal te vertellen. De meidengroep van Combiwel, 8 enthousiaste meiden in de leeftijd van 10-12 jaar, heeft een interviewtraining gehad van schrijfster Denise Schreuder. Daarna hebben de meiden deze buurtbewoners geinterviewd. Dit zijn heel mooie gesprekken geweest, waarin bijzondere verhalen zijn verzameld. Verhalen over vrijheid maar ook over steun, hulp en kansen die deze buurtbewoners hier in het tolerante Amsterdam hebben gekregen bij het opbouwen van hun nieuwe leven.

Wij zijn de geinterviewde buurtbewoners veel dank verschuldigd voor hun vertrouwen en openhartigheid en bedanken ook de meiden voor hun inzet en hartverwarmende enthousiasme.

In dit boekje vindt u deze verhalen terug. Op het vrijheidsdiner zullen enkele verhalen door de meiden worden voorgelezen. Ook zal een van de verhalen gelezen worden bij de dodenherdenking op de Amstelveenseweg op 4 mei.

Als inleiding mogen we enkele dagboekfragmenten gebruiken, die tijdens de Tweede. Wereldoorlog zijn geschreven door de vader van Dorien Jacobs van het 4 en 5 mei comité Amstelveenseweg. Vorig jaar hebben de kleindochters van Dorien deze fragmenten voorgelezen bij de dodenherdenking. Zij eindigden toen met deze tekst:

"Onze overgrootvader heeft dit dagboek geschreven, omdat niet vergeten mag worden wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Helaas zijn er ook op dit moment weer mensen aan het oorlog voeren en zijn veel mensen op de vlucht. Zal dit dan nooit ophouden?"

Vrijheid is en blijft heel kostbaar. Wij hopen dat deze verhalen u daarbij zullen inspireren.

Veel leesplezier!

Je kunt het boekje hier downloaden.