“Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden”, schrijft Remco Campert in een gedicht. “Zoals liefde met een blik [...] jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet en dan die vraag aan een ander stellen.”

Dit is een verhalenboekje over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Stadionbuurt: buurtproject ”Herdenken en Herinneren”. Vragen stellen, wat Remco Campert schreef, dat hebben de leerlingen van de Eloutschool uit groep 8 en groep 7/8 van meester Niek Peereboom en meester Thomas Schuurman gedaan. Ook het jongerenwerk van Combiwel en de meiden van “Meiden maken mode” hebben deelgenomen.

De kinderen en jongeren hebben buurtwandelingen gemaakt, samen met buurtbewoners. Ze hebben buurtbewoners geïnterviewd. We zijn op zoek gegaan naar de geschiedenis en we hebben sporen gevonden. Vrijwilligers hebben van de buurtwandelingen verslagen geschreven.

Het zijn in veel opzichten ontroerende gesprekken geweest. Want, wat te denken van het praten over de pijn van lang geleden? Pijn, die is weggestopt. Pijn waar geen woorden voor zijn.

Maakte het dat kinderen zich angstig of onveilig voelden? Over deze en andere vragen zullen we verder praten. Want nu het boekje met de verhalen af is, gaan de gesprekken verder. Op 26 april 2018 is tijdens een Vrijheidsmaaltijd dit boekje met verhalen gepresenteerd in de Willem de Zwijgerkerk.

Hier kun je het boekje Vrijheidsverhalen 2018 downloaden.