We hebben twee vlaggen neergezet en het bord. Verder de auto alvast beladen voor het overbrengen van de spullen die in het weekend bij Maja hebben doorgebracht.
Rond 10 uur vertrok Jan-Rienk lopend naar de Koeienweide. Inmiddels waren er al een aantal buurtgenoten naar het Bertelmanplein gekomen. Om 10.15 liepen 10 buurtgenoten en de organisatoren Marjan & André onder leiding van onze gids Maja naar het Vondelpark.
Voor enkelen van deze mensen was het een verrassing toen we bij de Koeienweide arriveerden. Deze bleek vlak bij de Amstelveense weg te liggen en niet zoals ze dachten tussen de Emmalaan en de Van Eeghenlaan: de Schapenweide.
We begonnen bij het inmiddels opgebouwde mobiele buurtterras met koffie / thee / water en een koekje. Maja hield een inleiding over deze bijzondere plek.
Het Vondelpark werd mede mogelijk gemaakt door de “rijke” mensen aan de zuidkant van het park. Zij wilden met hun koetsjes in het park rondrijden, dus brede ingangen. Aan de noordkant woonden slechts “arme” mensen en die hadden voldoende aan smalle ingangen.
In het Vondelpark kwamen twee weides waarop dieren werden gehouden die voor de melk zorgden: de Koeienweide met daarop de koeien en de Schapenweide met daarop de …… In 2001 brak in de Mond-en-klauwzeer (een veeziekte) uit en daardoor werden de dieren niet meer toegelaten op de twee weides.
De Koeienweide werd afgesloten en ingericht als “leeromgeving” voor schoolkinderen. De natuur moest zijn gang gaan en jaarlijks zijn er vele rondleidingen voor de schooljeugd. Een groep vrijwilligers onderhoud dit stuk van het Vondelpark. Wel wordt de natuur hier en daar een handje geholpen: oevers worden versterkt, afvalbergen worden er gecreëerd waarop kinderen hardlopen overheen mogen rennen, stenen worden opgestapeld waar het warmer is en andere planten groeien, etc. Ook worden de oevers onaantrekkelijk gemaakt voor de honden, want de grond moet zo min mogelijk met ammoniak worden bedekt. Naast deze rondleidingen is er een aantal keren per jaar een open-dag op de Koeienweide en worden er soms speciale groepen toegang verleend.
De Schapenweide is het hele jaar gesloten voor publiek. Ook de vrijwilligers mogen maar twee keer per jaar dit terrein op.
Na deze inleiding gingen we door het gebied lopen en kregen we her en der uitleg over welke plantjes er bloeide, waar er gemaaid werd, hoe de paden liepen. Maar ook werd uitgelegd waarom op elk rietblad de tanden van de duivel voelbaar zijn.
Op het ooievaarsnest zijn dit jaar twee jongen. Één ervan is al van het nest af, maar is te zwaar om te vliegen. Die loopt dus nu rond op de Koeienweide.
Verder is er een poeltje, waarin nog weinig kikkers zitten. Wellicht worden dat er meer door de donatie van kikkendril uit een vijver in de Marathonbuurt.
Na afloop heeft de groep nog even nagepraat bij het mobiele buurtterras. Één deelnemer is met een auto naar huis gebracht.
Op het Bertelmanplein waren Carlotte en Marijke achtergebleven om voorbijgangers koffie e.d. aan te bieden en informatie te verschaffen. Een aantal mensen is langs gekomen.
Na afloop van de activiteit hebben Maja, Marjan, Jan-Rienk en André de spullen voor “Zomer in Zuid” in Woest Zuid ondergebracht. We mogen daar onze spullen kwijt en ook gebruik maken van de keuken voor koffie e.d. te zetten. Super. Intussen was het al weer half twee en bij Coja is de ochtend geëvalueerd en zijn de boodschappen voor de volgende dagen besproken.
Deelnemers Vondelpark: 10
Organisatie: 3
Gids 1
Bertelmanplein Organisatie 3
Bezoekers Bertelmanplein aangesproken 5