Tussen het Zuider Amstelkanaal en de Fred Roeskestraat, gaat woningcorporatie Eigen Haard twee vrijstaande gebouwen met sociale huur én ouderenwoningen bouwen. En op het Havenstraatterrein komen zo’n 500 woningen en verschillende voorzieningen zoals een basisschool en mogelijkheden voor ­horeca en bedrijvigheid.
 
Fred Roeskestraat
Waar vroeger de British School of Amsterdam huisde komen 180 woningen. Die worden in twee ‘blokken’ ondergebracht: 
Blok A komt aan de kant van het Zuider Amstelkanaal en biedt appartementen voor ouderen. Ook komt hier een aantal klein­schalige groepswoningen voor mensen met dementie, gecoördineerd door de stichting OdenseThuis.
 
Blok B komt aan de kant van de Fred. Roeskestraat. Hier is op de begane grond een gezondheids­centrum beoogd met onder andere een huisartsenpraktijk. 
Verder komen hier reguliere ­sociale huurwoningen, die een aantal maanden vóór de oplevering via Woningnet zullen worden toegewezen. 
 
In beide gebouwen komen een ­aantal rolstoelwoningen, een gemeenschappelijke ruimte en een ­inpandige fietsenstalling.
 
Tijdens een drukbezochte bijeenkomst werd het schetsontwerp gepresenteerd, gemaakt door Zecc Architecten. Hoewel het ontwerp nog niet definitief is, gaf dit wel een goed beeld van wat er gaat komen. De beide blokken lopen trapsgewijs omhoog, en springen vanaf een aantal etages in, waardoor ze minder massief ogen.
Op de ‘plateaus’ die hierdoor op de tweede en zesde verdieping ontstaan, komt een groene invulling (gevelgroen). Dat er veel behoefte is aan sociale (ouderen)woningen bleek eens te meer aan de vragen en reacties tijdens de bijeenkomst.
 
De oplevering van de woningen wordt in de tweede helft van 2027 verwacht.
 
Havenstraatterrein
Op het Havenstraatterrein staan straks zo’n 500 woningen met een verscheidenheid aan woonvormen: appartementen voor verschillende doelgroepen, woonwerkpanden, huur en koop, laagbouw en hoogbouw.
 
Het stoere, dynamische karakter van het Havenstraatterrein wordt ten eerste bepaald door de bedrijvigheid die hier reeds gevestigd is, zoals de tramremise van de Museumtramlijn en de cultuur/horeca functie van het oude stationsgebouw. Maar ook in de nieuwe bouwblokken is ruimte voor bedrijvigheid.
Met name in de gebouwplinten bevinden zich, verspreid over het gebied, een verscheidenheid aan bedrijven en maatschappelijke ondernemers zoals een huisartsenpraktijk en kinderopvang. Mogelijk zijn ­enkele van de huidige bedrijven in het gebied teruggekeerd.
 
Alle woningen op de begane grond hebben hun entree aan de straat. De bedrijvigheid heeft een essentiële betekenis voor de uitstraling van het Havenstraatterrein.