Jaarverslag Bloomers! over 2024

Bloomers! is de geuzennaam van de TaskForce Ouderenhuisvesting Stadionbuurt.
Sinds 2021 is deze groep actief en heeft als doel voor senioren uit de Stadionbuurt geschikte huisvesting te vinden om op een fijne manier oud te kunnen worden in de buurt.
De groep bestaat uit senioren uit de Stadionbuurt en wordt ondersteund door de gebiedsmakelaar van Stadsdeel Zuid voor de Stadion- en Schinkelbuurt en de projectleider Ouderen bij Stadsdeel Zuid en door de Programmaleider Ouderenhuisvesting-Langer thuis bij Stichting !Woon.
Ouderen krijgen voorrang op begane grond woningen | !WOON

 


Een maal per twee maanden vergaderen we en we maken een verslag van deze vergaderingen.
We werken samen met Buurtteam Zuid (Vaartstraat), Stadsdorp Olympia, HuurdersBelang Zuid, Cliëntenbelang Amsterdam, Wooncafe020 en werk- en actiegroepen in andere buurten van de stad.
Met grote regelmaat verzorgen we een overzicht van nieuws over onderwerpen die te maken hebben met ouderenhuisvesting. Die wordt aan leden en belangstellenden toegestuurd.

Het beleidsplan van stadsdeel Zuid: ‘Prettig en gezond ouder worden in Zuid’ is voor ons werk een goed handvat. Zie: https://wijknetwerken.amsterdam/zuid/wp-content/uploads/sites/10/2020/11/Prettig-en-gezond-oud-worden-in-Amsterdam-Zuid_webversie.pdf

Beschikbaarheid van bestaande woningen.
Om ons doel te bereiken hebben we in 2024 diverse stappen gezet. We hebben ons gericht op de bestaande woningen en hebben daarvoor al in 2021 afspraken gemaakt met diverse corporaties. Zij hebben toen beloofd mee te doen aan een pilot, die inhoudt dat deze corporaties (Ymere, Eigen Haard en Rochdale) vrijkomende woningen op de begane grond en de eerste verdieping op WoningNet met voorrang aanbieden aan senioren. Sinds 2021 hebben we elk jaar met deze corporaties en de ons ondersteunende ambtenaren van stadsdeel en met de Dienst Wonen een evaluatie gehouden om te zien wat deze pilot heeft opgeleverd. Toen duidelijk werd dat de resultaten heel bescheiden waren, vertelden vertegenwoordigers van de corporaties dat dat kwam door diverse oorzaken.
De corporaties moeten vanuit de Prestatieafspraken met gemeente ook aan veel meer groepen dan alleen senioren huisvesting bieden. En bij het met voorrang aanbieden aan senioren van vrijgekomen woningen bleek dat dezen soms niet reageerden of uiteindelijk de woning afwezen.
Bij de evaluatie in juli 2024 is besloten te stoppen met de pilot. Diverse corporaties gaven aan dat het bij hun inmiddels standaard beleid is geworden om vrijkomende woningen op de begane grond en de eerste verdieping met voorrang aan te bieden aan senioren.
Vervolgens hebben we overleg gehad met corporaties die niet aan de pilot hadden deelgenomen (Stadgenoot en De Alliantie). Met hen is gesproken over mogelijkheden om bij renovatie-en verduurzamingsprojecten senioren in een keer te laten verhuizen naar een gerenoveerde woning op de begane grond of eerste verdieping. Om te voorkomen dat zij twee keer moeten verhuizen.

Gesprek met vertegenwoordigers van WoningNet.
Uit de gesprekken met corporaties hebben we de conclusie getrokken dat er veel meer aandacht nodig is om senioren na te laten denken over hun woontoekomst. Uit reacties van medebewoners maakten we op dat voor veel mensen WoningNet lastig is om mee te werken. Zeker voor digibeten.
Daarover is gesproken. Daarbij hebben we erop aangedrongen dat de corporaties extra geld beschikbaar zouden stellen voor voorlichting en hulp aan senioren bij het gebruik van WoningNet.

Het leek ons ook goed om met het Buurtteam te overleggen, omdat zij bij oudere wijkbewoners binnenkomen en bewoners bij hen komen met hulpvragen. Het Buurtteam zou daarbij ook de woonsituatie kunnen aankaarten en wijzen op mogelijkheden om door te schuiven naar een geschiktere woning. Die samenwerking kan nog verbeterd worden.
Daarnaast hebben we bij het stadsdeel erop aangedrongen om weer een Wooninformatiemarkt voor senioren te organiseren. Het liefst in de Stadionbuurt, zodat de drempel voor onze buurtgenoten laag is. Die markt is op 13 november in het Olympisch Stadion gehouden en werd goed bezocht. Bloomers! heeft daar ook een kraam bemenst.

   


Samenwerking met Cliëntenbelang Amsterdam
In de loop van 2024 zijn we in contact gekomen met Cliëntenbelang Amsterdam. We hebben zorgen en ervaringen uitgewisseld en zijn tot de conclusie gekomen dat we op diverse terreinen kunnen samenwerken. We hebben meegewerkt aan een manifest van Cliëntenbelang waarin de problemen uiteengezet worden en duidelijk gemaakt dat het gemeentelijk Wmo- en woonbeleid niet toereikend is. Te veel 65-plussers zitten vast in een ongeschikte woning en die groep groeit fors door vergrijzing. Verhuizen of een woning aanpassen wordt ouderen te lastig gemaakt
Op 9 oktober boden we op de Stopera samen met Cliëntenbelang en andere organisaties aan de wethouder Zorg en verschillende raadsleden dit manifest aan. Wij hopen dat zowel het college als de gemeenteraad aan de slag gaat met onze aangedragen oplossingen.

Nieuwbouw
Daarnaast hebben we het overleg met corporaties die nieuw gaan bouwen in de buurt, voortgezet.
Het gaat om De Alliantie, die 170 sociale huurwoningen gaat bouwen op het Havenstraatterrein, waarvan minimaal 20 seniorenwoningen. En om Eigen Haard, dat 180 sociale huurwoningen gaat bouwen aan de Fred Roeskestraat in twee torens, waarvan een zal bestaan uit seniorenwoningen.
Vanaf het begin van beide projecten hebben we gevraagd om overleg. In beide gevallen is dat gelukt. Met enige regelmaat hebben we contact. Eigen Haard heeft toegezegd dat er in de toren met seniorenwoningen een gemeenschappelijke ruimte zal worden opgenomen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ontwikkelen. In die toren zal op de begane grond OdenseThuis zich vestigen met huisvesting voor mensen met dementie. Ook met deze organisatie hebben we regelmatig overleg.
Ook De Alliantie heeft ons recentelijk beloofd dat er in het blok met seniorenwoningen een ruimte zal komen voor gemeenschappelijk gebruik.

Toekomst:
Voor het komende jaar blijven we in gesprek met genoemde partijen: corporaties, Stadsdeel Zuid, Gemeente Amsterdam, WoningNet en verwante organisaties. Dit alles om te proberen geschikte, goede woningen in de buurt te vinden voor oudere buurtbewoners.