Opnieuw is er een boekje verschenen met vrijheidsverhalen.
Dit jaar gaan die verhalen over vrijheid, veiligheid en verbinding hebben met elkaar.
Veel organisaties in de buurt zijn betrokken bij dit project. Ook leden van het bestuur van Stadsdorp Olympia hebben meegewerkt. Ar Nederhof heeft het boekje met verhalen vormgegeven samen met studenten van het mediacollege. Een groepje kinderen van de Eloutschool heeft ook aan Ar vragen gesteld en zijn verhaal over vrijheid en hoe Stadsdorp Olympia kan bijdragen aan een buurt waar mensen elkaar kennen; waar je nieuwe mensen kunt leren kennen door iets samen te doen; wandelen, eten, naar de bioscoop gaan, een maandelijkse buurtborrel, sporten.
Een grote groep buurtbewoners heeft eraan meegewerkt. Op 20 april hebben we met elkaar aan een Vrijheidsdiner deelgenomen in de Willem de Zwijgerkerk. Dominee Niek Scholten en de gemeenschap van deze kerk ontvingen ieder als gast om te vieren dat er vrijheid bestaat in Nederland. De bijeenkomst heeft indruk gemaakt op de deelnemers. Het is bijzonder als kinderen, volwassenen; allen bewoners uit eenzelfde buurt met elkaar praten over vrijheid; wanneer voel je je vrij? Het is ook heel bijzonder wanneer ouderen met kinderen over hun ervaringen met niet vrij zijn praten en als kinderen vertellen wanneer zij zich vrij voelen.
Meester Niek Peereboom en Vanessa Hogendorp van Combiwel ondersteunden de kinderen terwijl zij achter de microfoon stukjes van deze verhalen voorlazen en vertelden over hun ervaringen en hun contact met de buurtbewoners, die zij vragen hebben gesteld.
Herdenking 4 mei op de Amstelveenseweg
Het comité 4/5 mei “Herdenk en vier de vrijheid” heeft ook deelgenomen aan het diner. Tijdens de herdenking zullen kinderen teksten lezen uit het boekje.
Het boekje is te koop voor € 2,50 bij het Huis van de Wijk Olympus of mail naar:
info@stadsdorp-olympia.nl.
Gisteren namen veel buurtbewoners deel aan de herdenking op de Amstelveenseweg. Er waren veel kinderen aanwezig, die deelgenomen hebben aan het buurtproject over de betekenis van vrijheid. Zij lazen teksten over vrijheid, gedichten. We luisterden naar muziek. Sebastiaan Capel, de voorzitter van de bestuurscommissie Zuid hield daar ook een toespraak over saamhorigheid en de betekenis van onze vrijheid. Hij legde samen met de kinderen van de Scoutinggroep een krans bij het monument voor de buurtbewoners, die daar vlak na de oorlog omgekomen zijn. Kinderen en buurtbewoners legden bloemen. We waren 2 minuten stil…we laten de hoop op het voortduren van onze vrijheid niet varen. We zijn niet bang. Kom en doe mee aan de verbinding. Laten we bijdragen aan samenwerking en ontmoeting !